اینتل، یک شرکت آمریکایی فعال در حوزه فناوری است که در سال 1968 توسط «گوردون مور» شیمیدان و فیزیکدان برجسته و «باب نویس» فیزیکدان و یکی از مخترعین مدارهای یکپارچه ، در مانتین ویو کالیفرنیا تاسیس شد.مور و نویس که در شرکت فیرچایلد همکار بودند، تصمیم گرفتند آنجا را ترک کرده و شرکت شخصی خودشان را راهاندازی کنند تا به فعالیتهای تولیدی در حوزه نانو الکترونیک بپردازند. آنها ابتدا برای یکسال از نام NM Electronics برای شرکت خود استفاده کردند که از سرنام خودشان گرفته شده بود، اما بعدها امتیاز نام Intel را برای این شرکت گرفتند که از عبارت «Integrated Electronic » به معنای الکترونیک مجتمع است، مشتق شده بود.
در ابتدا اینتل توانایی خود را در تولید نیمه هادیها نشان داد و محصول اولیه خود یعنی چیپهای «حافظه با دسترسی تصادفی استاتیک» (SRAM) را تولید کرد. اینتل در دهه 1970 با رشد قابل توجهی محصولات بسیاری را تولید و روانه بازار کرد که برای این شرکت به معنای حرکت با سرعت نور به سمت برتری بود. اگر بخواهیم مروری کوتاه بر اتفاقات دهه 70 در شرکت اینتل داشته باشیم، میتوانیم به نکات زیر اشاره کنیم:
- 1971: تولید اولین ریزپردازنده تجاری با نام Intel 4004 که قابلیت زیادی نداشت و تنها قادر به انجام عملیات جمع و تفریق چهار بیتی بود.
- 1972: اولین کارخانه از مجموعه تاسیسات جهانی اینتل در شهر پنانگ مالزی احداث شد و این کارخانه خبر ساخت اولین ریزپردازنده هشت بیتی دنیا را اعلام کرد. در آن سال اینتل وارد بازار ساعتهای جدید دیجیتالی شد و ساعتهایی با صفحههای LCD روانه بازار کرد.
- 1974: تولید intel 8080 یعنی پردازندهای که برای اولین بار در چراغهای راهنمایی و صندوقهای فروشگاهها مورد استفاده قرار گرفت.
- 1978: جشن دهمین سالگرد تاسیس اینتل، در حالی که تعداد کارکنان آن به بیش از ده هزار نفر رسیده بود
- 1979 : اینتل در لیست Fortune 500 که یک مجله معتبر برای رتبهبندی سالانه شرکتها براساس درآمد آنها است ، وارد شده و با کسب مقام 486 بهعنوان یکی از ده تجارت موفق دهه هفتاد شناخته میشود. همچنین در این سال مدال ملی دانش آمریکا به باب نویس اهدا شد.
در اوایل دهه 80، اینتل تمرکز خود را روی چیپهای حافظه با دسترسی تصادفی دینامیک معطوف کرد. با اینحال، افزایش رقابت از طرف بازار ژاپن در سال 1983 بهطور قابل توجهی سوددهی این تجارت را کاهش داد و در همان زمان موفقیت کامپیوتر شخصی IBM که از ریزپردازنده اینتل استفاده میکرد نیز موجب شد تا این شرکت بیشتر روی ریزپردازندهها تمرکز کرده و تجارت اصلی خود را بر این حوزه استوار نماید.در اواخر دهه 80 ، میزان موفقیت بالای این تصمیم به اثبات رسید و اینتل تامین کننده اصلی ریزپردازندههای مورد استفاده در کامپیوترهای شخصی IBM شد. در این دوره که بازار کامپیوترهای شخصی بهطرز قابل توجهی رشد کرده بود، اینتل به عنوان یکی از تولیدکنندگان مطرح سختافزار برای صنعت کامپیوترهای شخصی شناخته میشد. در طول سالهای متمادی، طراحی و توسعه ریزپردازندهها از نظر مقدار حافظه، نوع تراشهها و پلتفرمها با تغییرات قابل ملاحظهای مواجه شد و مدلهای 80286، 80386، 80486، پنتیوم دو، پنتیوم سه، پنتیوم چهار، سلرون و سایر موارد به بازار راه پیدا کردند.در سال 1988 جشن بیستمین سال تاسیس و 20 سال پیشرفت اینتل برگزار شد و در همین زمان اینتل ورود خود به تجارت حافظه Flash را نیز اعلام کرد.در سال 1990 باب نویس بر اثر حمله قلبی از دنیا رفت که ضربه بزرگی بر پیکره اینتل بود. اما در همین سال اینتل که سالها قبل با همکاری زیراکس و دی ای سی در حوزه تکامل شبکههای اترنت سریع فعالیتهای چشمگیری انجام داده بود، اولین پرینت سرور جهان را به دنیای فناوری معرفی کرد که به کمک پورت اترنت خود قابلیت اشتراکگذاری چاپگر در شبکه را برای کاربران دیگر فراهم میکرد.در سال 1991 ، لوگوی Intel Inside به عنوان یک مارک تجاری برای اینتل به ثبت رسید تا به کاربران برای شناسایی کامپیوترهای خانگی مبتنی بر پلتفرم اینتل کمک کند.
پردازندههای مبتنی بر معماری Core اینتل آنقدر بینقص بودند که حتی اپل را نیز وسوسه کردند. در سال 2005 برای اولین بار در تاریخ شرکت اپل استیو جابز اعلام کرد که چند کامپیوتر مکنتاش با استفاده از ریزپردازندههای اینتل به بازار ارایه خواهند شد و تا پایان سال 2007 تمام کامپیوترهای Mac از ریزپردازندههای اینتل استفاده خواهند کرد.از سال 2009 تاکنون ، پردازندههای Core i3، Core i5، Core i7، زیون (Xeon) و همچنین اتم (Atom که سر آغاز نسل جدیدی از پردازندهها برای کامپیوترهای قابل حمل بهشمار میآید) توسط شرکت اینتل عرضه میشوند که قدر و قابلیتهای آنها بهطور روزافزون و شگفتآوری در حال رشد است. با توجه به عملکرد چهل ساله اینتل، هر روز باید منتظر یک معجزه جدید از این شرکت بود!